Pregatiti-va de cutremur si asigurati-va ca aveti o trusa de supravietuire

Daca nu vrei sa fi luat prin suprindere de urmatorul cutremur major pregateste-te pentru intalnirea cu el. Trusa de supravietuire la cutremur este importanta pentru a-ti creste sansele de supravietuire. Pentru tine si pentru familia ta este recomandat sa te instruiesti, sa ai cat mai multe informatii despre cum sa te comporti la cutremur. Alaturi de aceste informatii pretioase este recomandat sa ai la indemana o trusa de supravieturie la cutremur care trebuie sa contina doua categorii importante de produse: trusa propriu-zisa cu elemente neperisabile sau greu perisabile si o provizie de apa si conserve si alimente pentru cel putin 3 zile.

Orice roman traieste de-a lungul vietii cel putin o experienta de cutremur. Toti romanii stiu asta. Dar daca nu au trait un cutremur ca cel din 1977 se gandesc ca o sa fie doar un tremurat cu cateva obiecte care o sa cada de pe rafturi. Nu este asa.

Un cutremur major este anticipat pentru Romania. Nu se stie cand va avea loc. Dar se stie insa ca se va produce cu siguranta. Esti pregatit pentru asta? Daca nu esti pregatit este posibil sa fie primul si ultimul cutremur care te va suprinde in viata. Ce poti face pentru a supravietui la cutremur?

Stii ca va veni un cutremur major si nu faci nimic? Sau nu ai idee ca exista truse de supravietuire la cutremur? Intr-o situatie de cutremur major este bine sa ai aproape un kit cutremur. Punet-ti aproape de tine o trusa de supravietuire la cutremur. Te vei felicita pentru decizia luata!

Pregateste-te pentru cutremur. Nu amana momentul in care iti vei cumpara un kit de cutremur. Cutremurul nu te asteapta sa te pregatesti dar va veni la un moment dat.

Recomandarile IGSU la cutremur

Regulile IGSU pentru pregatirea antiseismica sunt esentiale si reper principal in toate articolele publicate pe acest site. Un ghid de comportament in caz de cutremur elaborat de IGSU puteti descarca AICI.

Iata cateva recomandari pentru pregatirea pentru cutremur:

Instruiţi-vă, atât dumneavoastră cât şi membrii familiei, cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unui cutremur. Puteţi face acest lucru folosind internetul (accesaţi numai surse oficiale de informare), publicaţii de specialitate etc.

Stabiliţi  un punct de întâlnire impreuna cu  membrii familiei sau cu prietenii în cazul în care nu sunteţi împreună în timpul cutremurului.

Fiţi gata să vă descurcaţi singur pentru cel puţin trei zile. Pregătiţi un kit de supravieţuire. Acest kit poate conţine: apa, hrană cu termen lung de valabilitate, o trusă de prim ajutor, lanternă şi radio  cu baterii de rezervă, medicamente, fluier sau orice alte obiecte pe care le consideraţi necesare. Revizuiţi-l permanent.

Comportament in timpul cutremurului

Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri:

•    PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. Panica poate produce victime.
•     Încercaţi să liniştiţi copiii, persoanele în vârstă.
•    RĂMÂNEŢI ÎN INTERIOR – de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
•    Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
•    NU fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
•    NU săriţi pe fereastră.
•    NU folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.
•    Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.
•    NU vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.

Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.
•    Daca sunteti într-un scaun cu rotile, blocaţi roţile acestuia, încercaţi să vă protejaţi, dacă este posibil acoperiţi-vă  capul şi gâtul cu braţele

Dacă sunteţi afară la cutremur:

•    PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.
•    Dacă aveţi posibilitatea îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect care ar putea să cadă.
•    Îndreptaţi-vă spre un spaţiu deschis.
•    În cazul unor distrugeri majore, intraţi în clădire numai cu permisiunea autorităţilor.

Dacă sunteţi în oraş, încercaţi să staţi departe de potenţialele pericole (căderi de obiecte). Bucăţile de tencuială care se pot desprinde din clădiri reprezintă un risc major la adresa siguranţei dumneavoastră.

Dacă vă aflaţi într-o clădire cu mai multe etaje, identificaţi un loc sigur în apropierea dumneavoastră. NU folosiţi liftul sau scările. Dacă trebuie să ieşiţi, alegeţi-vă cu atenţie calea de evacuare.

Dacă sunteţi prins sub dărâmături la cutremur:

•    PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.
•    NU folosiţi focul deschis (lumânări, chibrituri, etc), folosiţi o lanternă.
•    Încercaţi să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă sau cu orice alt material textil.
•    Încercaţi să vă semnalaţi prezenţa folosind un fluier sau o lanternă.
•    Loviţi ritmic într-o ţeavă sau într-un perete astfel încât echipele de intervenţie să vă poată localiza. Evitaţi să strigaţi! Păstraţi-vă energia!

Trusa supravietuire la cutremur

Kitul de cutremur va poate salva viata. Trusa de supravietuire la cutremur trebuie sa includa cateva elemente esentiale. Kit-cutremur.ro este primul website din Romania dedicat problematicii reactiei la cutremur, comportamentul la cutremur si informatii despre trusa de supravietuire la cutremur. Articolele de pe acest website au o categorie dedicata comportamentului si supravietuirii la cutremur.

Comportament la cutremur
  • Reguli comportament la cutremur
5

Comportament la cutremur

Reguli pentru comportament la cutremur. Ai ratat cutremurul din 1977 dar il astepti pe urmatorul. Ce faci pentru a-i supravietui? Citesti, te documentezi, afli despre cutremure. Dar un kit de cutremur ai?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Facebook

Aici>> Formular comanda trusa