Supravietuire la cutremur

Supravietuirea la cutremur ne preocupa pe toti. Cutremurul ne sperie pe toti mai ales ca Romania este intr-o zona geografica cu risc seismic ridicat. Cutremurele sunt fenomene naturale provocate in primul rand de miscarea scoartei terestre. Cutremurele pot fi de magnitudine mai mare sau mai mica functie de adancimea la care are loc dar si de zona geologica, falia si regiunea unde cutremurul are loc. Cutremurele sunt fenomene care se produc la perioade greu de anticipat dar in zonele seismice ele se repeta si pot fi anticipate.

Spaima de un cutremur capital este si in prezent una dintre cele mai mari frici ale omului contemporan. S-a constatat asta indiferent daca persoana traieste in Romania, Africa, Statele Unite, Japonia sau orice alt loc din lume. Placile tectonice ale Terrei sunt extrem de fragmentate si activitatea seismica parca s-a intensificat in ultimii ani. Din nefericire, pentru foarte mulţi oameni, panica si groaza par sa fie singurele raspunsuri in cazul unui cutremur major.

Chiar daca ideea de a scapa cu bine dintr-un cutremur pare multora la fel de absurda, precum posibilitatea de a supravieţui unui accident de avion, realitatea este diferita. Experientele au demonstrat ca se poate scapa chiar din cutremurele cu magnitudine ridicata daca oamenii isi pastreaza luciditatea si au o instruire de baza in ceea ce priveste cutremurele.

Supravietuirea la cutremur

Cutremurul poate veni si cu siguranta ne ia prin suprindere. Insa cutremurul este un fenomen pe care il asteptam: asadar il anticipam. Si ne putem pregati din timp pentru a face fata unui cutremur. Stim ca vine, stim ce se intampla, stim ce va urma dupa cutremur. Suntem fiinte inteligente si trebuie sa ne pregatim pentru cutremur cu tot ce ne sta in puteri si la indemana.

Pentru a supravietui la un cataclism este necesar sa va pregatiti din timp pentru acest moment. Nu puteti preciza cu exactitate cand se va intampla dar stiti cu siguranta ca se va produce daca locuiti intr-o zona cu fenomene seismice cum este Romania.

Informatii despre cutremure

Inainte de a enumera soluţiile si metodele ajutatoare in cazul unei asemenea catastrofe naturale, merita sa trecem in revista cele mai frecvente adevaruri si mituri legate de cutremure.

-Exista puţine  dezastre la fel de imprevizibile si periculoase precum cutremurele. Vestea buna este ca orice om informat corect in privinţa lor are o speranţa de supravieţuire sensibil mai mare decat a celui care intra in panica. Nu-i de mirare ca oamenii s-au temut din cele mai vechi timpuri de cutremure, cum nu este suprinzator nici faptul ca timp de mii de ani. Oamenii le-au atribuit cutremurelor cele mai bizare si fanteziste origini.

-Aristotel in persoana credea ca cutremurele sunt provocate de vanturi si furtuni prinse in pesterile din subteranul Pamantului.

-Mai aproape de zilele noastre, unii cercetatori susţineau ca seismele apar atunci cand vremea este calma si inorata. Vremea fiind precedata de vanturi bruste si puternice, fulgere globulare si meteoriţi. Evident, nu exista nicio legatura imediata intre meteorologie si cutremure. Acestea sunt fenomene naturale produse de activitatea geologica a plicolor tectonice din scoarţa terestra.

Originea cutremurelor

1. Fac parte din orogeneza Terrei
2. Apar in urma intensificarii activitaţii vulcanice
3. Pot fi induse de om, in special in urma testelor nucleare din subteran sau a forajelor de mare adancime care au loc in mari si oceane.

Puterea cutremurului

-Trebuie reţinut ca Pamantul nu este o masa solida, ci suprafaţa sa este alcatuita din uriase placi tectonice care plutesc pe magma si sunt impinse neincetat una in cealalta.

 -Cand presiunea dintre placi este prea mare, poziţia lor se modifica violent. Acesta este un cutremur tectonic! Cel mai devastator dintre toate tipurile de seisme!

-Cat de puternice pot fi? Ei bine intre aniii 1811-1812, zona New Madrid din statul american Missouri a fost afectata de o serie de trei seisme tectonice atat de puternice incat au schimbat cu totul peisajul, provocand Fluviul Mississippi sa-si schimbe cursul de curgere cu 1.500 kilometri spre est, comparativ cu albia sa originala de dinainte de cuteemure.

-Cutremurele pot aparea in orice zona, inainte, in timpul, si dupa o erupţie vulcanica.

Kitul de cutremur

Indiferent de situatie in momentul in care va suprinde cutremurul este bine sa aveti la indemana o trusa de supravietuire la cutremur. Trusa de supravietuire la cutremur nu va garanteaza supravietuirea la cutremur insa daca ati scapat de cataclism va sprijina sa supravietuiti dupa dezastru.

Supravietuire cutremur
  • Kit supravietuire cutremur
5

Supravietuire cutremur

Supravietuirea la cutremur ne preocupa pe toti. Cutremurul ne sperie pe toti mai ales ca Romania este intr-o zona geografica cu risc seismic ridicat. Cutremurele sunt fenomene naturale provocate in primul rand de miscarea scoartei terestre.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Facebook

Aici>> Formular comanda trusa