Kitul de cutremur trusa necesară

Se vorbeste des de kitul de cutremur. O trusa de cutremur pe care este bine sa o aveti la indemana. Kitul de cutremur este o trusa cu lucruri necesare pe care este bine sa o aveti la indemana in situatia unui cutremur sau, in general, la situatii de inundatii, crize sau chiar la razboi. Un kit de cutremur are in compunere aceste lucruri care va pot salva viata sau va pot ajuta sa supravietuiti pana ajung la dv. echipele specializate in salvare. Un kit de cutremur este o trusa complexa mai “bogata” decat un kit medical.

Kitul de cutremur este mai mult decat un kit medical si trebuie neaparat sa continua un minim de lucruri sau, functie de posibilitati, sa aiba cat mai multe lucruri ce pot fi de mare folos in situatia unui cataclism.

Kitul de cutremur nu are o utilizare de zi cu zi. Sau, daca este o trusa de cutremur mai complexa, poate inlocui trusa de prim ajutor din masina. Dar cu toate acestea nu vom simti lipsa unui kit de cutremur decat in momentul de cumpana, atunci cand va dati seama ca o trusa de cutremur v-ar fi de mare ajutor. Dar poate fi prea tarziu. Si lucruri care nu costa foarte mult, lucruri incluse intr-un kit de cutremur, nu va sunt la indemana dv. Sau familiei. Din acest motiv este bine sa luati o decizie simpla: procurati-va un kit de cutremur, o trusa de cutremur pe care sa o aveti la indemana.

Geanta cutremur

Geanta trusa cutremurKitul de cutremur trebuie pus intr-o geanta speciala (sau rucsac de supravietuire). Trusa de cutremur trebuie pastrata completa intr-un rucsac sau intr-o geanta cu o culoare specifica (de preferinta rosu sau portocaliu) pentru a fi usor de identificat de oricine. De obiecti geanta sau rucsacul de cutremur poarta si crucea rosie la vedere sau crucea alba pe fond rosu si are compartimente disctincte in interior unde se depoziteaza lucrurile pe categorii specifice: prim ajutor, avertizare, lucruri pentru supravietuire, lanterna, fluier si instrumente utile etc. Important este ca geanta de cutremur (sau rucsacul) sa aiba semne de identificare (cruce rosie) sau sa fie amplasat intrun loc usor accesibil marcat (cruce rosie).

Lucrurile specifice trebuie puse in interiorul gentii de cutremur in cutii sau recipiente specifice. Cu insemne pe ele sau care sa includa in interior lucruri specifice pentru trusa de cutremur. Kitul de prim ajutor trebuie sa se afle intr-un compartiment specific, componentele de supravietuire (fluier, briceag, card multifunctional, busola, minilanterna) intr-o cutie specifica, o anvelopa speciala (plic de plastic) trebuie sa contina documente si instructiuni etc. Documentele le puteti pastra si in format electronic pe un stick. Acest memory stick cu toate documentele importante in format pdf il puneti la pastrare in geanta de supravietuire. Totul trebuie sa fie vizibil, usor de utilizat chiar si in conditii de intuneric sau in spatii inguste. Totul trebuie sa fie bine organizat in interiorul gentii de cutremur.

Pregatire de cutremur

Pregatirea si educatia preventiva în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieti, la reducerea panicii si dezorganizarii.  Nepregatirea poate produce mai multe pagube decat seismul în sine. Reactia gresita in situatia unui cutremur este de asemenea periculoasa. IGSU are cateva mesaje video pentru a pregati populatia in situatia unui cutremur. Mai jos va prezentam un astfel de clip vide ce nu vorbeste despre kitul de cutremur dar are informatii importante pentru cum este corect si corespunzator sa reactionam in cazul unui cutremur.

Pregatirea de cutremur include si trusa de cutremur. Bineinteles ca nu puteti pregati kitul de cutremur dupa incident. Din acest motiv trusa de cutremur trebuie sa o aveti din timp, sa contina cat mai multe lucruri utile. Exista truse de cutremur complexe, medii sau minime. Toate aceste kituri de cutremur sunt utile.

Trusa de cutremur cu cat este mai completa, cu cat contine mai multe elemente, este cu atat mai utila. De exemplu puteti avea in kit o lanterna obisnuita cu bec si baterii. Aceasta isi va consuma resursele mult mai repede decat o lampa cu led. Sau, mai exista posibilitatea de a avea o lanterna independenta cu dinam. Aceasta nu are nevoie de baterii. Insa necesita un efort permanent pentru a o incarca prin presare sau prin a invarti o micuta manivela.

Aparatul de radio din trusa de cutremur

Nu trebuie sa va lipseasca din trusa de cutremur aparatul de radio. Cat mai simplu dar cat mai eficient: cu cat este mai simplu cu atat consuma mai greu bateriile. Nu va ajuta un radioreceptor cu cautare automata a posturilor ci un radio clasic, cu scala. Un radio cat mai simplu, cu un consum de energie cat mai redus, cu antena exterioara. Un radio pentru trusa de cutremur care sa aiba nu doar fecventele FM ci si AM (Unde Medii si Unde Lungi) pentru ca in situatii speciale de criza posturile de radio private care emit in FM nu garanteaza emisia.

Autoritatile statului utilizeaza pentru mesaje oficiale posturile publice de radio. Doar Radio Romania Actualitati va colabora cu autoritatile, doar radioul public mai emite pe frevente ce ajung in „toate cotloanele”si colturile tarii – doar radioul public emite in AM.

Radiul telefonului inteligent (aplicatiile smartphone), ascultarea radioului pe internet (pe tableta sau telefon), radioul dedicat doar pentru receptia posturilor FM sunt inutile la cutremur. Aveti nevoie in trusa de cutremur de un aparat de radio care sa aiba neaparat receptie pentru Unde Lungi si Unde Medii (AM) pentru a asculta postul public de radio, singurul util in situatia unor calamitati, crize sau cutremure.

Aparat radio Cutremur Kit

La fel, puteti avea un briceag in trusa de cutremur. Acesta contine de obicei doar o lama si un desfacator de conserve. De aceea este bine ca trusa de cutremur sa includa un kit (tool) multifunctional cu patent, briceag, desfacator, mini fierastrau.

Sau, in locul acestui tool exista cardul multifunctional cu rol de briceag si mult mai usor de pastrat. Toate aceste lucruri este bie sa fie pastrate in geanta de cutremur intr-o cutie speciala.

Fiecare persoana trebuie sa stie si sa ia cateva masuri preventive în eventualitatea unui seism de magnitudine considerabila, care poate avea importante pagube umane si materiale. Trusa de cutremur va poate salva viata in aceasta situatie. Un kit de cutremur aflat la indemana va poate slava viata nu doar dv. ci si familiei, celor care sunt in acel moment al cataclismului aproape de dv.

Sfaturi cutremur IGSU

Inspectoratul Special pentru Situatii de Urgenta are recomandari specifice pentru cum sa va comportati in cazul unui cutremur. In situatii diferite trebuie sa tineti cont de specificul locului dar si de persoanele din jur astfel, potrivit IGSU, este bine sa va instruiti copii cum sa se comporte in situatia in care sunt suprinsi de cutremur la scoala.

Mai jos aveti un clip video cu explicatii si recomandari din partea IGSU pentru cum trebuie sa se comporte atat copii cat si profesorii in situatia unui cutremur ce ii surprinde la scoala.

In situatia in care cutremurul va suprinde intr-un centru comercial comportamentul este diferite. Si IGSU are recomandari si pentru aceasta situatie. Sunt sfaturi utile de care este bine sa tineti cont. Din pacate, in ambele situatii, trusa de cutremur nu o aveti la indemana.

Insa este bine sa tineti cont de sfaturile specializate ale Ministerului de Interne prin IGSU. Sunt reguli de comportare in cazuri de cutremur in spatii comerciale, reguli explicate in lipul video de mai jos realizat de IGSU.

Trusa de cutremur

In primul rand, este necesar un plan de urgenta pentru familia dumneavoastra. Fiecare membru al familiei trebuie stie ce sa faca acasa, la scoala sau daca seismul are loc cand membrii familiei sunt separati unul de celalalt. Stabiliti un loc de întalnire, în care toata familia sa stie sa ajunga. Este indicat sa vorbiti cu un prieten din afara localitatii sa fie persoana de contact în cazul unui cutremur. Fiecare membru al familiei trebuie sa memoreze numarul de telefon al persoanei de contact.

Kitul de cutremur este doar esentialul „de acasa” insa cutremurul nu tine cont de locul unde va aflati. Dar trebuie sa aveti la îndemana un kit de urgenta în caz de cutremur.

Apa este esentiala pentru supravietuire. Stocati cel putin doi litri de apa de persoana/zi. Cea mai buna este apa plata îmbuteliata în sticle mici de plastic. Acestea trebuie puse într-un loc racoros, la întuneric. În cazul în care dupa cutremur veti avea acces la apa din alte surse, fierbeti apa timp de minim 10 minute si apoi dupa racire se poate consuma în siguranta.

In caz de cutremur este necesar, in situatia in care nu puteti parasi locul, sa semnalati prezenta dv.: telefonul mobil dar si un fluier, o busola pentru a detemrina locul unde sunteti. Baterii pentru telefon sau un incarcator suplimentar pentru telefon sunt de asemenea de mare ajutor in kitul de cutremur.

Mancarea. Alegeti mancare care nu trebuie pastrata în frigider, care nu trebuie gatita sau preparata: conserve de mancare preparata: fasole fiarta, mazare, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiti, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mancare speciala pentru copii sau pentru persoane care necesita un regim special (diabetici). Includeti în pachet si un deschizator de conserve sau un briceag universal, un card multifunctional.

Kitul de cutremur

Potrivit IGSU, un kit cutremur, o trusa speciala pentru cutremur ar trebui sa contina cateva lucruri si produse esentiale.

A) Apa si alimente:

  1. Aproximativ 5 litri de persoana, conserve sau alimente neperisabile, deschizator de conserve.
  2. Alimente pentru copii (daca este necesar).

B) Medicamente si materiale de uz medical personal.

 • Medicamente necesare daca suferiti de boli cronice: astm, diabet zaharat, zaharina, hipertensiune erteriala etc.
 • Analgezice, antiseptice.
 • Dezinfectant, plasturi, bandaje, mpnusi, masca sterila.

C) Produse de igiena:

 • gel antibacterian, manusi de unica folosinta.
 • batiste, servetele umede sau prosoape de hartie, hartie igienica + scutece daca este necesar; haine de schimb.

D) Materiale de prima necesitate:

 • fluier, briceag, lanterna, baterii, desfacator conserve etc.
 • surse de curent pentru incarcare lanterna, telefon etc.
 • Radioreceptor AM si FM.
 • Chibrituri, lumanare, pix si carnetel.
 • Încaltaminte rezistenta.
 • E) Acte si bani:
 • Copii ale actelor immportante: cadrul de identitate, contractul casei, asigurari, contracte, analize medicale cu gupa de sange si RH etc. Toate aceste documente le puneti într-o anvelopa din plastic, închise ermetic. Aceste documente pot fi pastrate in trusa de subpravietuire si pe memory stick.
 • O suma de bani minim necesara.
 • Medicamentele necesare pentru cei care sufera de anumite boli.

Daca aveti animale de companie nu uitati sa puneti deoparte mancare si apa si pentru pentru acestea.

Kit de cutremur date suplimentare

Atat pentru apa, cat si pentru mancare, notati pe eticheta data cumpararii. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare cateva luni, în functie de data expirarii produselor.

Kitul de cutremur trebuie sa fie inclus intr-un pachet vizibil, intr-o geanta sau un rucsac special. Trusa de cutremur trebuie sa aiba prevazuta pe ea semne distinctive si sa aiba in interior compartimente cu lucruri asezate pe categeorii specifice. Un kit de cutremur intr-o geanta speciala, cu marcaje la vedere, poate fi gasit cu usurinta atat de persoanele adulte cat si de tineri sau chiar de copii. Kitul de cutremur trebuie sa iasa in evidenta.

Este bine sa aveti la indemana si sac/i de dormit, pulover si sosete calduroase, tricouri, pelerina de ploaie. Insa de baza ramane tot geanta de cutremur cu cele necesare.

Procurare kit de cutremur

Desi nu sunt des intalnite, trusele de cutemur pot fi cumparate. Exista in acest moment un site specializat: kit-cutremur.ro. Puteti comanda de pe acest website truse de cutremur gata pregatite sau puteti sa va precomandati si sa configurati propria trusa de cutremur.

Trusa de cutremur
 • Despre kitul de cutremur
5

Trusa de cutremur explicata

Explicatii trusa de cutremur. Kitul de cutremur: utilitate si din ce este alcatuit. Ai nevoie de un kit de cutremur? Afla din acest articol despre trusa de cutremur.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Facebook

Aici>> Formular comanda trusa